Menu
Max_Weber

Илияна Йотова: На социалната политика трябва да се обърне толкова внимание, колкото на фискалната

Имам два много сериозни приоритета. Трябва да променим начина, по който се управляваше Европа през последните години и социалната политика да бъде точно толкова на вниманието на ЕП, колкото беше до сега фискалната политика, бюджетите, ограниченията. Това заяви Илияна Йотова, евродепутат и кандидат за втори мандат от листата на КБ, в сутрешния блок на БНТ.

На второ място тя постави първата резолюция за Черно море, на която Йотова е автор. Евродепутатът обясни, че това е изцяло български документ, който е бил подкрепен с огромно болшинство  в пленарната зала в Страсбург и има два категорични резултата – повече възможности и средства в новия фонд по морско дело за нашето Черноморие и създаването на консултативен съвет, който ще се грижи за интересите само на Черно море. „Бих искала да продължа и работата си по т.нар. пакет за миграция и убежища, едно ново предизвикателство за страни като България, защото когато говорим за солидарен принцип на управление в Европа, солидарността означава наистина солидарност между всички страни. Страни като България, Малта, Гърция, Италия би трябвало да се ползват със специално внимание от страна на европейските институции, като външна граница на целия съюз“, обясни тя.

Европа трябва да поеме по пътя на общо законодателство за борбата с корупция

Йотова изрази мнение, че мониторинговият доклад е изчерпан. „Ние всяка година юли месец чакаме политически доклад на ЕК, в който става въпрос повече за вътрешнополитически дебат, отколкото има някакви реални последствия“, поясни тя. Йотова припомни, че преди няколко месеца Европейската комисия е излязла с първия по рода си доклад за нивата и борбата с корупцията в държавите-членки, като е имало предложение за общо законодателство по тази тема. „Според мен Европа трябва да поеме по този път. Тези мониторинги се оказаха много неефективни.  За държава като Хърватия, която се присъедини след нас, няма такъв мониторинг, независимо от доста високите нива на корупция и организирана престъпност в страната“, каза тя и допълни, че е по-важно да се изпълняват набелязаните мерки от правителството, за да може следващият доклад да бъде наистина последен за България.

ГЕРБ гласуваха за спиране на „Южен поток“, без да отчитат интересите на България

Евродепутатът припомни, че последните години Европа е управлявана от десни политически формации и бе категорична, че това трябва да се промени. Тя даде пример за тяхното управление с директива, която трябва да пази младите майки като в цяла Европа се говори колко е тежка демографската криза. „Тази директива определя 20 седмици платено майчинство със 100% размер на последната заплата. С много малко гласове тя мина в ЕП и вече три години отлежава в съвета. Там, където са десните правителства и не искат по никакъв начин да нарушават интересите на богатите и на работодателите“, каза тя. Йотова поясни и че спирането на „Южен поток“ е предложен и подкрепен изцяло от ЕНП, като за съжаление не са отчетени интересите на България. „Нашите колеги от ГЕРБ също гласуваха за замразяването на проекта“, заключи Илияна Йотова.

Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...