Menu
Max_Weber

"България без цензура" иска оставката на кмета на Плевен

Днес зам. председателя на "България без цензура" - Ангел Славчев, ще даде пресконференция в клуба на БТА в гр.  Плевен от 12 часа. Заедно с общинското ръководство на града той ще поиска оставката на кмета Димитър Стойков.

Тези искания са отправяни още от лятото на 2013 г. когато е получен сигнал за извършени нарушения от пазарджишката фирма "Термикс", която изпълняваше  обществена поръчка за обект "Крепоста Сторгозия". В разрез с всички  правила на европейската програма фирма "Термикс" бе наела подизпълнителски  фирми без разрешението на Европейската комисия. Ремонтът беше извършен  изключително некачествено и няколко пъти сезирахме кмета Стойков и  общинските съветници. Кметът непрекъснато лъжеше че всичко е наред и че  има проверка от контролния орган, но кои е контролния орган така и  не бяхме осведомени. Затова пуснахме сигнал до АФКОС (Българското  подразделение на ОЛАФ) и в момента тече проверка по случая.

Друг въпрос,  които повдигнахме е за строежа на новата детска градина, която също е  спечелена да се изпълни от софийската фирма "Ху-Фу". Алармирахме, че тази  фирма е разследвана за корупционни схеми, но кметът Стойков и тук ни  уверяваше че всичко ще бъде изпълнено в срок, който изтичаше на 21 януари, а  днес - три месеца след това, детската градина е все още на груб строеж. На  януарската сесия на общинския съвет кметът Стойков публично потвърди, че  зам.-кметът Алексей Зелов е бил с чуждо гражданство до края на 2013г.  Тоест две години след встъпването в длъжност на поста зам.-кмет той е  изпълнявал трудовите си задължения в разрез със закона.

Тогава  потърсихме политическата отговорност на кмета Стойков, защото г-н Зелов  отговаряше за сметките на Плевенската университетска болница когато неин  шеф бе кметът Стойков. След като застана на чело на общината, Стойков  доведе първо финансиста си ( който на 22 април бе задържан от ДАНС и Софийската градска прокуратура и бе уличен в вземане на подкуп).  На Зелов е поверен и най-скъпо струващият проект за рехабилитация и  разширение на тролейбусната мрежа на гр. Плевен, на стойност 23 милиона  лева.

Как кметът Стойков да упражнява контрол върху изпълнение на  обществените поръчки и да изпълнява задълженията си като добър стопанин  на Община Плевен, като той е известен със своето отсъствие от общината?  Той работи на още две места, като хирург в Университетска болница и като  преподавател в Медицинският университет затова също сезирахме Комисията  за корупция и конфликт на интереси в Народното събрание. Там също сме  информирани, че тече проверка. Именно заради това и заради много други сигнали, които ежедневно  получаваме ние на няколко пъти искаме оставката на плевенския кмет  Димитър Стойков. Той нарушава конституцията, неизпълнява решения на ВАС  и ВКС, неизпълнява задълженията си на кмет по точки от 1 до 19 по чл. 44 по  ЗМСМА.

Всички назначения в общината са без конкурс, последователно  унищожава културните институции Северняшки ансамбъл и Градската  художествена галерия "Христо Бояджиев". Стойков превърна Плевен от град с история в град история затова ние  категорично искаме неговата оставка.

Източник: Пресцентър "България без цензура"

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...