Menu
Max_Weber

Сергей Станишев: България няма време за губене…повече с ГЕРБ

Тези избори са голям титаничен сблъсък на две виждания за Европа. Виждането на ЕНП, които управляват 10 години ЕС и докараха Европа до такова състояние, че все повече гражданите на ЕС се разочароват, чувстват го отдалечен, нерешаващ техните проблеми. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на пресконференция в Хасково.

Според него едно от нещата, които звучат най-остро и справедливо  от хората е, че ЕС е налял 1 трилион и 600 млрд евро, за да спаси банките по време на финансовата криза, но не помага и не спасява хората. Той е на мнение, че това е големият проблем, който тревожи всички европейци и затова европейският проект загуби своята привлекателност. „Алтернативата на политиката на ЕНП, които до сега доминираха в Европарламента, ЕК и Европейския съвет, са европейските социалисти. С нашия общ кандидат Мартин Шулц, който е президент на ЕП, и с нашия манифест, който е за Нова Европа, социална, справедлива и равнопоставена“, каза Станишев. По неговите думи тази титанична битка, съперничество и различни визии имат своето реално измерение и в България между двете партии, които представляват двете политически семейства – БСП и ГЕРБ. „Всичко, което се случва около изборите са наши балкански интереси и шумотевици, които обслужват едни или други политически или икономически кръгове“, поясни той. Станишев е категоричен, че двете алтернативи са политиката на Борисов и Дянков, която за 4 години е съсипала България, и политиката на възстановяване на икономиката, нормализация на държавата, институциите, отношенията и социалното размразяване, която се олицетворява от БСП. „Често ме упрекват, че се държа твърде остро към ГЕРБ. Искам да кажа, че в едно нещо съм съгласен с ГЕРБ и г-н Борисов и това е с техният лозунг за изборите: България няма време за губене…повече с ГЕРБ“, заяви лидерът на БСП. Той обясни, че не можем да си позволим още 4 години да се повтаря това, което е било по време на тяхното управление. „Нямаме този лукс, нито пари, защото фискалният резерв, който оставихме, беше изяден и затова България трябва да върви напред“, допълни той.

БСП е единствената партия, която отива на избори с ясна платформа и ангажименти за България

Според Станишев БСП е единствената партия, която отива на избори с ясна платформа и ангажименти за България. „Никой друг не е представил своето виждане каква България искаме в Европа и как ще го постигнем, как ще защитим българските интереси“, уточни той. По думите му в ЕС често се чувства и че към страната ни няма справедливо отношение и някой се отнасят към България не като равнопоставен член. Той припомни, че именно социалистите се противопоставят на политиката на разделение, като даде пример с позицията и поведението на Мартин Шулц по темата за Шенген, който ясно е заявил пред Европейския съвет, пред всички премиери по молба на Станишев, но изразявайки своето убеждение, че след като за Шенген има ясни критерии и България ги е изпълнила, не е справедливо, не европейско и демократично да се поставят други допълнителни изисквания и условия.

За 9 месеца са дадени 10 пъти повече средства за спортна инфраструктура, отколкото целия мандат на Борисов

„Отиваме на тези избори в добра кондиция. Напоследък обиколих доста области в страната, въпреки че не съм спирал да пътувам“, каза той. Станишев заяви, че е доволен от посещението си в Хасково и заради реализацията на програмата за инвестиционно развитие, чрез която правителството се старае да поправи една несправедливост през последните години. „Целият публичен ресурс се насочваше към няколко града. Не броя европейските фондове, където има други правила и процедури. Чрез тази програма се стараем тази несправедливост да бъде преодоляна и вече са направени първите стъпки. Аз лично съм доволен, че правителство е одобрило много проекти само за община Харманли и за това има две причини – подготвени са добри проекти и това е община, която пое голяма тежест във връзка с бежанците и е справедливо държавата да й помогне повече. Радвам се, че за Хасково има два много важни обекта, като единият е спортна зала. За 9 месеца са дадени 10 пъти повече средства за спортна инфраструктура, отколкото целия мандат на Борисов“, заключи Сергей Станишев.

Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...