Menu
Max_Weber

Михаил Миков: Държавата ще окаже помощ за пострадалите от наводненията във Видинско

Държавата ще се намеси и ще окаже помощ на пострадалите от наводненията във Видинския район, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той на място посети две от засегнатите села в община Ружинци – Плешивец и Гюргич и се срещна с жители, чиито къщи са наводнени.

Михаил Миков се запозна с размера на щетите и възможностите за подпомагане на пострадалите.

Председателят на Народното събрание е разговарял с министъра на социалната политика и труда Хасан Адемов и с други представители на изпълнителната власт, съобщи Михаил Миков.

По думите му още в петък в селата Плешивец и Гюргич, които са най-засегнати от наводненията, ще пристигне комисия от социалното министерство, която ще види как държавата може да помогне на пострадалите.

„Има редица формални предпоставки, които силно затрудняват обезщетяването и затова правителството и държавата ще се намесят с други средства за подпомагане. Социалното министерство ще осигури на най-нуждаещите се семейства неща от първа необходимост“, съобщи още Михаил Миков.

Още в понеделник кметовете на общините Чупрене и Ружинци ще подадат документи за отпускане на средства по програмите за временна заетост. По тези програми ще бъдат осигурени средства, с които спешно ще бъдат ангажирани  безработни, които да почистват речните корита и да възстановяват щетите от наводненията.

Председателят на парламента съобщи още, че комисия от Фонда за бедствия и аварии вече е посетила пострадалите общини Чупрене и Ружинци в сряда.

Михаил Миков е посетил и се е запознал на място с щетите от наводненията и в селата Горни Лом и Долни Лом, където също е обявено бедствено положение.

Източник: Пресслужба Народно събрание

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...