Menu
Max_Weber

Мрежовата неутралност и краят на роуминга!

  • Публикувана в Свят

Забраната за роуминг таксите за ползване на мобилни телефони в чужбина в рамките на ЕС, която ще влезе в сила през юни 2017 г., и ясни правила за правото на достъп до интернет ще станат закон, след като Европейският парламент прие окончателно новия пакет за телекомуникации.

 "Премахването на роуминг таксите беше очаквана дълго от всички: обикновените хора, малките и средни компании и всякакви видове организации“, каза докладчикът Пилар дел Кастийо след дебата.

„Благодарение на това споразумение Европа ще стане също така и единственият регион на света, който гарантира по законов път отвореността и неутралността на интернета. Принципът на неутралността на интернета ще се прилага директно във всичките 28 страни членки. Той гарантира, че няма да имаме интернет на две скорости.“

Тъй като не приеха никакви изменения на позицията на Съвета на първо четене, евродепутатите одобриха закона.

Таксите за роуминг за обаждане, изпращане на есемеси и използване на интернет в чужбина в рамките на ЕС, ще бъдат забранени от 15 юни 2017 г.

От 30 април 2016 г. таксите за роуминг, които се добавят към цената, която се плаща по принцип, не може да надвишават:

- 0,05 евроцента на минута за обаждания;
- 0,02 евроцента за есемес, и
- 0,05 евроцента на мегабайт интернет.

Таванът на таксите за приемане на обаждания ще бъде определен по-късно тази година и се очаква да бъде значително по-нисък от този за обаждане.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...