Menu
Max_Weber

Био храните vs "обикновените"

  • Публикувана в Свят

Био храните стават все по-популярни, но какви са ползите за здравето от тях? Експерти и евродепутати обсъждаха темата на изслушване, организирано от отдела за оценка на научно-техническите алтернативи. Според представените данни ще са необходими още изследвания за установяване на хранителните ползи от био храните.

Био храните по определение се основават на селскостопански практики, които не причиняват вреди на околната среда и не са опасни за човешкото здраве или за растителни и животински видове. Дадени продукти могат да бъдат наричани „био“, ако 95% от техните съставки са с био характер.

Парламентът работи по промени в правилата за етикетирането на био храни, като идеята на водещите депутати по темата е да се засилят и подобрят проверките на място, за да се избегнат измамите с био храни.

Ползите от био храните

Заседанието, организирано от отдела за оценка на научно-технологичните алтернативи в ЕП, бе председателствано от Момчил Неков (С&Д, България), който заяви, че „био земеделието трябва да получи повече внимание в публичния дебат, тъй като то представлява инвестиция в общественото здраве“.

Според повечето експерти, взели участие в дискусията, установяването на конкретните ползи от био храните изисква допълнителни изследвания. „Липсват доказателства, че био културите имат по-голяма хранителна ценност от традиционните култури“, заяви Бернхард Вацъл от Института „Макс Рубнер“ в Германия. В същото време Аксел Мия от Шведския университет за селскостопански науки и Йоханес Кал от холандската асоциация за качеството на храните и здравето изтъкнаха, че хората, които купуват био храни, обикновено потребяват повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки, което е полезно за тяхното здраве.

Ева Рембялковска от Университета за природни науки във Варшава обясни, че се наблюдават „съществени различия“ в хормоналната и имунната системи на животни, хранени с био храни и с традиционни храни, като различията са особено видими от следващото поколение. Изследванията на животни показват, че тези, които се хранят с био продукти, имат по-добри размножителни способности, по-малка смъртност при раждане и по-добра имунна защита, заяви г-жа Рембялковска. Тя също така посочи, че ако им бъде даден избор, плъховете по-често избират био храни.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...