Menu
Max_Weber

Реакции в ЕП срещу тероризма: данни за авиопътниците, Европол, обща стратегия

  • Публикувана в Свят

Противодействието на тероризма е сред основните акценти в дейността на Европейския парламент в последните седмици. Депутатите в комисията по граждански свободи гласуваха за засилване на правомощията на Европол, обсъдиха напредъка по приемането на законодателство за споделянето между страните-членки на ключова информация за пътуващите със самолет и разискваха нуждата от всеобхватен отговор.

Засилване на ролята на Европол

Европейската полицейска служба (Европол) координира взаимодействието на страните-членки срещу международната престъпност, но скоро ще има по-големи правомощия и в борбата с тероризма.

„Новите правила за Европол са най-добрият отговор, който можем да дадем на терористичната заплаха“, заяви докладчикът на ЕП Агустин Диас де Мера (ЕНП, Испания). С разширяването на правомощията Европол ще може по-лесно да създава специализирани звена и да обменя информация със структури от частния сектор. Предварителното споразумение трябва да бъде потвърдено от правителствата в Съвета и от депутатите в пленарна зала.

Близо до споразумение със Съвета за данните на пътуващите със самолет

Споделянето на информация между страните-членки за хората, напускащи или влизащи в ЕС със самолет, би улеснило идентифицирането на съмнителни лица и на такива, които отиват да се бият за терористични групировки. Предложението за резервационните данни на пътниците поставя основа за систематичното събиране, използване и съхраняване на данни за пътниците на международни полети.

Докладчикът Тимъти Къркхоуп (ЕКР, Великобритания) даде отчет за напредъка в започналите през септември преговори със Съвета. Според него има добри шансове за постигане на споразумение до края на годината, макар че към момента остават отворени някои спорни въпроси като срока за съхранение на данните.

Изготвяне на общ отговор

Последните атентати в Париж показаха, че слабости в сътрудничеството между страните в ЕС могат да позволят осъществяването на терористични актове. „Трябва да покажем на гражданите, че можем да гарантираме сигурността“, заяви европейският координатор срещу тероризма Жил де Керков в комисията по граждански свободи по време на дискусия за стратегията на ЕС срещу тероризма, одобрена през 2005 г. Решимост, прагматизъм и действия на място са необходимите елементи за всеки един опит за преодоляване на проблема, заяви г-н де Керков.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...