Menu
Max_Weber

Настаняват 20 000 бежанци в Гърция

  • Публикувана в Свят

Европейската комисия и Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) стартират програма, която ще предостави 20 000 места за настаняване на бежанци в Гърция чрез субсидии за частния сектор. За целта ЕК отделя 80 млн. евро от европейския бюджет за 2016 г. Така се изпълнява един от ангажиментите, поети по време на Срещата за миграционния маршрут през Западните Балкани на 25 октомври 2015 г.

Заместник-председателят на комисията с ресор Бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева подписа споразумението от името на Европейската комисия, заедно с г-н Джордж Окот-Обо, заместник-върховен комисар на ООН за бежанците, и г-н Йоанис Муцалас, министър на вътрешните работи и административната реформа на Гърция.

Заместник-председател Георгиева каза: "Днес проявяваме солидарност с Гърция и с децата, жените и мъжете, които търсят убежище в Европа. Чрез програма, която стартираме, използваме европейския бюджет, за да подкрепим хиляди семейства, най-вече като им осигуряваме покрив над главите. Макар така да предоставяме само временна помощ, комисията продължава да прави всичко по силите си, за да намери дългосрочно решение на кризата с бежанците в Европа."

Заместник-върховният комисар на ООН за бежанците Джордж Окот-Обо допълни: "От приемането на Европейската програма за миграцията през май до днес Европейската комисия предприе редица мерки за справяне с настоящата спешна ситуация. От днес ще бъде възможно да предоставяме животоспасяваща помощ чрез 20 000 места за настаняване. В момента е приоритет да гарантираме, че "горещите точки" и схемите за преместване работят, но цялостния подход може да бъде успешен само ако е придружен от широкомащабно приемане, съдействие и регистрация на новопристигналите в най-засегнатите страни."

По силата на декларацията, комисията предоставя финансиране от европейския бюджет на ВКБООН, за да подкрепи Гърция в това да развие своя капацитет за приемане. ВКБООН ще предостави 20,000 места за настаняване чрез субсидии за наем и програми за приемни семейства. Местата, предоставени по тази схема, са важен елемент от схемата за спешно преместване. По нея ще се предоставят временно настаняване на хората, които чакат да бъдат преместени в други държави-членки.  

ВКБООН вече подкрепи гръцкото правителство в усилията си да подобри съществуващите съоръжения на някои от островите. И докато изграждането на "горещи точки" е основна отговорност на гръцките власти, по силата на днешната декларация ВКБООН ще окаже допълнително съдействие чрез експертни служители, закупуване на материали и строителни дейности, ако е необходимо.

Цялостното финансиране на бежанската криза от европейския бюджет през 2015 и 2016 г. е на обща стойност от 10 млрд. евро. Разходите за стартираната днес програма са част от 4-те млрд. евро в европейския бюджет за 2016 г., които се насочват за справяне с бежанската криза в страните-членки и адресиране на първопричините в страните, от които бежанците идват и през които преминават.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...