Menu
Max_Weber

Споразумението за климата в Париж: Ясна линия за политиката в следващия век

  • Публикувана в Свят
Джовани Ла Вия водеше делeгацията на ЕП на конференцията за климата в Париж Джовани Ла Вия водеше делeгацията на ЕП на конференцията за климата в Париж

Европейският парламент изпрати 15 депутати на конференцията за климата в Париж, за да отстояват амбициозна позиция за мерките срещу глобалното затопляне. След дълги и сложни преговори на 12 декември се стигна до приемането на историческо световно споразумение между 196 участнички в преговорите.

Разговаряхме с ръководителя на делегацията на ЕП Джовани Ла Вия (ЕНП, Италия) за значението на договореностите и за отражението им върху законодателната работа на Парламента.

Каква беше ролята на делегацията на ЕП на конференцията за климата?

Ние се срещнахме с представители на развити и развиващи се страни, на коренното население на засегнати земи, на неправителствени организации и на други участници в процеса. Ние се запознахме с техните възгледи за евентуалното споразумение, като целта ни беше да подкрепим другите европейски институции в усилията за постигане на съгласие.

Вие вече сте присъствал на няколко срещи на високо равнище за климата. Какво отличаваше тази в Париж от другите?

Най-важното нещо беше, че постигнахме амбициозно споразумение. На предишни конференции ние многократно обсъждахме как да се намалят щетите от измененията в климата, как да се адаптираме и как да финансираме политиката за климата. Сега постигнахме амбициозно крайно споразумение, което ще носи ползи за следващите поколения.

Как споразумението ще се отрази на работата на Парламента?

Ние сме готови да започнем работа по ново законодателство в съответствие с крайното споразумение. Ще трябва да направим възможно най-доброто, за да постигнем целите, които сме предложили за ЕС.

Ние сме готови да намалим емисиите си на парникови газове и трябва да изготвим конкретно законодателство в тази област. Трябва да увеличим енергийната си ефективност и да положим повече усилия по отношение на енергията от възобновяеми източници. Целта те да достигнат 30% от общото производство на енергия е един от главните въпроси, които ще трябва да дискутираме в Европейския парламент, за да стигнем в крайна сметка до решение на проблема с енергийното производство в средносрочен план.

Какви са предстоящите стъпки?

Сега започва дълъг процес – през следващата година ние трябва да обсъдим резултатите от преговорите както на ниво страни-членки, така и в Съвета, но също и в Парламента.

Трябва да ратифицираме споразумението в Европейския парламент и се надявам, че голямо мнозинство ще гласува в подкрепа на крайния текст. Основното предложение от доклада на ЕП е залегнало в крайния текст. Това споразумение очертава ясна линия за бъдещето на политиката за климата в следващия век.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...