Menu
Max_Weber

Кибератаки: Устойчиви дигитални системи ще донесат преки ползи на европейците

  • Публикувана в Свят

Днешният свързан свят разчита много на електронни системи, които са удобна цел за злонамерени лица или групи, търсещи да вселят хаос и объркване. Известни инциденти като кибератаките в Естония през 2007 г. и изтичането на данни от Сони в края на 2014 г. свидетелстват за сериозните потенциални щети.

Европейският парламент е на път да приеме правила, които целят да подобрят защитата на основни системи срещу подобни нападения. Вижте интервюто с докладчика Андреас Шваб (ЕНП, Германия), което той даде за сайта на Европарламента.

Защо ЕС има нужда от европейски правила за електронна сигурност? Каква е тяхната цел?

Имаме нужда от европейски подход, защото много инфраструктурни системи са взаимосвързани. Ако при тези трансгранични системи няма защита, ще бъдем в беда.

Не става въпрос за всички части на инфраструктурата, а само за цифровите и само в определени сектори като енергетика и транспорт, които са ключови сектори за европейската икономика.

Какво предвиждат новите правила?

На първо място, страните-членки трябва да се уверят, че това законодателство е насочено към правилните системи. От друга страна, директивата предвижда определени задължения за операторите на съответните системи – те трябва да ги изградят по начин, който ги прави издръжливи.

Тази директива налага задължения в областта на сигурността не само на тези, които управляват „критично важна инфраструктура“, но и на „доставчици на цифрови услуги“. Кои са те?

Тук говорим за търсачки, за платформи за продажби онлайн, за доставчици на услуги в облак. Въпреки че те не отговарят пряко за критично важна инфраструктура, те имат значение.

Тези компании вече имат своите планове за защита срещу кибератаки. Ние искаме само те уведомяват националните власти за структурирани атаки. И тук не говорим за всеки отделен инцидент, а за сериозни инциденти, които трябва да се докладват. Така че всъщност тежестта на задължението е доста малка.

Какви ползи ще донесе това за европейските граждани?

Много от услугите, които гражданите ползват, като енергоснабдяване, транспорт и банково дело, стават все по-дигитализирани. Във всички тези области ние разчитаме на структури, които не са видими в ежедневието, но гарантират, че услугите работят. Ако направим тези структури по-безопасни и по-устойчиви, това ще бъде от пряка полза за европейските граждани.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...