Menu
Max_Weber

Единството на Европа е заложено на карта

  • Публикувана в Свят

Кризата с бежанците „се влошава“, заяви комисарят за миграционната политика Димитрис Аврамопулос на дебат в парламентарната комисия по граждански свободи. Той заяви, че във връзка „с ръста на популизма и национализма“ на карта е заложена единството на Европа и призова страните-членки да изпълнят обещанията си и да проявят солидарност едни към други: „Ако Шенген пропадне, това ще бъде началото на края на европейския проект“.

Г-н Аврамопулос обсъди с депутатите прилагането на практика на приетите мерки относно миграционната криза и предложението от декември за изграждане на европейска брегова охрана.

Преразпределението на мигранти

През септември Парламентът одобри две предложения за еднократно преразпределение на общо 160 000 мигранти от страни на външните граници на ЕС към други членки. Досега обаче само 272 души са били преселени на практика. „Всички страни-членки трябва да участват“, заяви комисар Аврамопулос и прикани страните-членки да не се превръщат в заложници на вътрешнополитически борби.

В дискусията депутатите също засегнаха липсата на успех на плана, като Корнелия Ернст (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) каза: „как бихме могли да приложим на практика нещо, ако страните-членки непрестанно казват „не, не, не“".

Нужда от промяна на съществуващите правила

Действащите към момента правила на ЕС са основани на регламента от Дъблин, който предвижда разглеждане на всички искания за предоставяне на убежище от страната от ЕС, която е посрещнала мигрантите. Участващите в дискусията се обединиха около нуждата от промяна на правилата. Комисията възнамерява да предложи нови мерки през март, като британският депутат Тимъти Къркхоуп (ЕКР) настоя, че „нямаме нужда от жестове, облечени като политики. Надявам се прегледа на правилата от Дъблин да бъде сериозен преглед“.

Общ списък с безопасни страни

Парламентът работи в момента по предложения за постоянен механизъм за преразпределение на мигранти в рамките на ЕС, както и за изготвяне на общ списък със страни, които са смятани за сравнително безопасни и искания за предоставяне на убежище на техни граждани ще се приемат по-трудно. Ана Мария Кораца Билд (ЕНП, Швеция) заяви на дискусията: „Трябва да правим разлика между тези, които имат право на международна защита, и онези, които нямат“.

Граничен контрол

Темата за контрола върху външните граници на ЕС бе широко обсъждана по време на заседанието. Натали Гринсбек (АЛДЕ, Франция) посочи, че външните граници „трябва да бъдат охранявани адекватно, за да се гарантира, че Шенген няма да се разпадне“.

Комисията предлага засилване на правомощията на европейската агенция за външните граници Фронтекс и превръщането й в орган, който ще може да действа в съответните страни-членки дори без тяхното разрешение. Парламентът приветства тези планове по време на пленарна дискусия през декември.

Тези мерки обаче изискват сътрудничеството на страни извън ЕС, подчерта г-н Аврамопулос. В същото време Биргит Зипел (С&Д, Германия) попита дали това сътрудничество цели адекватно решение на ситуацията с бежанците или просто „да ги задържат там“. Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия) цитира сведения, че Турция вече „притиска бежанците обратно към Сирия“ като директно следствие от споразумението с ЕС.

Центрове за регистрация на мигранти

В Италия и Гърция се изграждат центрове за посрещане и регистрация на мигранти, които целят разграничаването между бежанци, икономически мигранти и потенциални терористи. Мерките включват вземане на отпечатъци, бързото разделяне и пренасочването на търсещите убежище и определянето на нужния капацитет за посрещане на мигрантите.

Работата на центровете обаче едва започва и според оценката на Лаура Ферара (ЕСПД, Италия) „центровете в Италия не работят, процесът на идентификация е твърде бавен“, а тези, чиито искания за убежище са отхвърлени, не получават помощ и не са съпровождани обратно до границата. Комисар Аврамопулос призна, че работата по центровете не е приключила и добави, че независимо от взетите решения, „всички страни-членки имат отговорността да посрещнат бежанците по достоен начин“.

Терористичните актове

Трагедиите в Париж и Истанбул и инцидентите в Кьолн и други градове около Нова година също бяха засегнати в дебата. Г-н Аварамопулос настоя, че трябва да се избягва „сливането“ на понятията мигранти и терористи. От друга страна, Вики Майер (ЕСН, Холандия) нарече политиките на ЕС „много опасни“ и настоя, че „трябва да затворим границата“.

Предстоящи предложения

Комисар Аврамопулос заяви, че Комисията работи по дълъг списък от средносрочни и дългосрочни мерки, за да създаде по-устойчива миграционна система в бъдеще. Предложенията ще включват финансова помощ за засегнатите, промени в законодателството за висококвалифицирани мигранти и нова система за преселване на търсещи убежище. През март ще бъде обявено и изменено законодателно предложение за интелигентни граници.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...