Menu
Max_Weber

Шулц: Нужно ни е партньорство, не зависимост от Турция

  • Публикувана в Свят

Преговорите с Турция за овладяването на кризата с бежанците не трябва да бъдат обвързвани с пътя на страната към членство в ЕС, заяви Мартин Шулц пред държавните ръководители в ЕС. Председателят на Европейския парламент настоя за принципно отношение към Анкара от страна на ЕС: „Турция няма да получи никакви облекчения по отношение на свободата на медиите и защитата на малцинствата, разделението на властите или върховенството на закона“, каза той.

Мартин Шулц говори пред държавните ръководители в началото на срещата на върха, посветена на кризата с бежанците и икономическите приоритети. Той открои ключовото значение на отношенията между ЕС и Турция, но в същото време заяви: „Ние имаме нужда от партньорство, не от зависимост от Турция. Ние не можем и не бива да прехвърляме проблемите си на Турция“.

Парламентът иска да научи повече подробности относно обсъжданото връщане на бежанци в Турция и приемането на други бежанци от там в ЕС, изтъкна Шулц. Той зададе въпроса как Турция ще изпълни условията, за да бъде считана за безопасна страна, и какви са гаранциите, че връщаните бежанци няма да бъдат предадени на хората, които ги преследват.

Председателят на Парламента подчерта, че каквото и да е споразумение с Турция не би могло да замени една обща миграционна политика и политика за предоставяне на убежище в ЕС. Той призова за промяна на съществуващите правила и за изграждането на европейска брегова охрана в съгласие с предложението на Европейската комисия.

Шулц призова страните в ЕС да ускорят изпълнението на договореностите за приемане на бежанци от Гърция, за да помогнат на хилядите, които живеят в тежки условия близо до границата с БЮР Македония.

Освен това той обърна внимание на нуждата от подкрепа на Йордания и Ливан, които заедно са приели 2,9 млн. бежанци: „Какво изражение на щедрост и човешко достойнство! Въпреки това и двете страни са достигнали своя лимит“.

В речта си председателят на Парламента обърна внимание и на икономическите предизвикателства пред Европа. „Стимулирането на работните места и растежа трябва да остане приоритет за нас“, заяви той, като посочи, че възстановяването е бавно, а безработицата остава висока.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...