Menu
Max_Weber

Как да защитим личните си данни?

  • Публикувана в Свят

Ако използвате Facebook или Google, Вашите лични данни като снимки и имейл съобщения обикновено се прехвърлят и съхраняват в САЩ. Изпращането на данни на европейци отвъд Атлантическия океан е законно, ако американските компании се ангажират да спазват стандартите на ЕС за защита на данните. Предишното споразумение в тази област обаче бе обявено за недостатъчно от Европейския съд. Евродепутати и експерти обсъждаха гаранциите, които предлага новият механизъм, договорен с властите в САЩ.

Как се стигна до ново споразумение

След като Европейският съд анулира предишното споразумение за пренос на данни от ЕС в САЩ, известно като Safe Harbour („Тихо пристанище“), Европейската комисия започна преговори с администрацията в САЩ, които доведоха до сключването на нови договорености, известни с името Privacy Shield („Щит на неприкосновеността“).

Целта на споразумението е да направи възможен потокът от данни между ЕС и САЩ с търговска цел, като в същото време то следва да гарантира адекватна защита на личната информация на европейците.

Достатъчни ли са гаранциите

В дискусията в ЕП представители на Европейската комисия и на властите в САЩ подчертаха, че новата система дава по-големи гаранции от предишната, като ограничава достъпа на властите до данните на гражданите и позволява на европейците да защитават правата си в американски съдилища.

„Privacy Shield не е Safe Harbour, тъй като осигурява ефективна защита на правата на европейците за неприкосновеност на личната информация“, заяви Аксел Фос (ЕНП, Германия). Според него новото споразумение би минало през Европейския съд, тъй като съдържа ясни ограничения на достъпа на властите в САЩ до данните.

„Определено виждам някои подобрения в сравнение със Safe Harbour“, каза Биргит Зипел (С&Д, Германия). Все пак тя изрази безпокойство от възможността за събиране на данни на едро.

Някои от изказалите се обаче не скриха резервите си към новото споразумение. Софи ин‘т Велд (АЛДЕ, Холандия) сподели, че има сериозни съмнения дали Европейският съд би одобрил Privacy Shield, особено във връзка с практиката на службите за сигурност на масово наблюдение на Интернет, разкрита от Едуард Сноудън през 2013 г.

На заседанието присъства и Макс Шремс, който заведе дело за преноса на данни от Facebook и така доведе до края на предишния режим. „Имаме нужда от система, която дава реална защита, а не просто думи, които не работят на практика“, каза той.

Ролята на Парламента

Европейският парламент трябва да изрази мнение, преди Комисията да може да се произнесе дали Privacy Shield дава достатъчна степен на защита на данните, което е предварително условие за влизането на споразумението в сила.

Съгласието на Парламента се изисква по друго споразумение, което касае гаранциите при преноса на данни в сферата на правоприлагането. Това споразумение, което има общ характер, ще допълни по-тесни договорености, които уреждат достъпа на САЩ до данни за пътуващите със самолет и до банковите транзакции на европейците.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...