Menu
Max_Weber

Квантови технологии: Революция носи свръхбързи компютри

  • Публикувана в Свят

Квантовата физика открива пред нас не само причудливия свят на материята на елементарно равнище, но и носи обещания за разработването на приложения с необикновени възможности.

Квантовата теория е в основата на много изобретения - от лазерите и транзисторите до мобилните телефони. Тя обяснява необикновеното поведение на частиците, които изграждат атомите. Електронът например може да бъде на различни места едновременно – принцип, който учените наричат суперпозиция. Един електрон също така може да комуникира с друг на далечно разстояние благодарение на особен ефект, известен като „вплитане“.

Учените и инженерите използват странностите на квантовия свят за разработването на нови технологии като свръхбързи компютри. Идеята се базира на способността на субатомните частици да заемат едновременно различни състояния. Компютрите на бъдещето вероятно ще боравят не с класически, а с квантови битове (или кюбитове). Класическите битове са или 1, или 0, но кюбитовете могат да бъдат и 1, и 0 едновременно. Това позволява паралелното извършване на изчисления и увеличава експоненциално скоростта.

Квантовият физик Лео Коуенховен от Института QuTech в Холандия подчерта, че квантовите компютри ще бъдат не само много по-бързи, но и ще консумират по-малко енергия, отколкото днешните. „Днес потреблението на енергия от информационните технологии по света съставлява 10% от общата енергийна сметка“, каза той.

Председателят на отдела по оценка на научно-технологичните алтернативи в ЕП Паул Рюбих посочи още едно възможно приложение на технологиите: създаването на „потенциално неразбиваема“ криптографска защита.

Използването на резултатите от научната работа от бизнеса бе сред основните точки в изказването на комисаря за дигиталната икономика Гюнтер Йотингер. Той изтъкна, че търговските приложения на технологията са все още ограничени, и предупреди: „Времето е от основополагащо значение в това начинание, защото нашите конкуренти няма да чакат“.

Кора ван Нювенхойзен изтъкна значението на съвместната работа между академичните среди, индустрията и политиците.

„Не знам дали ще отнеме 35 години или 25 години да изградим квантов компютър, но трябва да знаете, че ако физиката ни казва, че нещо е възможно по принцип, то е възможно и на практика“, посочи френският учен Ален Аспект. Той призова европейските политици за подкрепа на науката: „В противен случай ние няма да можем повече да се състезаваме във висшата лига".

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...