Menu
Max_Weber

ЕК деблокира 1 млрд. евро за Турция

  • Публикувана в Свят

До края на месеца Европейската комисия ще деблокира 1 млрд. евро за Анкара по Механизма на ЕС за бежанците в Турция. Новината бе съобщена от зам.-директора на Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" на ЕК Оливие Ониди като отговор на питане от турска делегация депутати от Меджлиса.

Това стана ясно по време на междупарламентарна среща, домакинствана от ЕП, на която присъстваха депутати и неправителствени организации от Западните Балкани, Гърция и Турция.

Турските депутати заявиха: "Все още чакаме 3-те милиарда евро, които са необходими, за да създадем условия за живот на бежанците. Договорите са подписани, но все още чакаме тяхното изпълнение". Представителят на Европейската комисия ясно подчерта, че отпусканият 1 млрд. евро са пари от общоевропейския бюджет, но има сериозни проблеми със събирането на останалите 2 млрд. евро, които трябва да дойдат от държавите членки.  Депутатите от Меджлиса припомниха, че вече над 3,7 млн. мигранти са влезли на територията на Турция и се намират в нейни бежански лагери.

Срещата в Брюксел е безпрецедентна, защото за първи път на едно място се събират представители от парламентите от Гърция, Турция и страните от Западните Балкани след сериозното изостряне на бежанската криза в региона. Инициативата за това е на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП и на гръцкия парламент. Дискусията бе доста остра, особено между представителите на Македония, Гърция и Турция. Те си размениха много взаимни обвинения, но всички бяха единодушни, че не трябва да се строят стени между държавите, защото са скъпа инвестиция, която не води до резултат. Срещата ясно показа, че има много нерешени проблеми и тлеещо напрежение между страните по т.нар. Балкански маршрут на миграцията, които могат да бъдат обсъдени при посредничеството на "неутрална" страна като Европейския парламент.

Гръцките депутати акцентираха върху затварянето на границите по Балканския маршрут, което е много голям проблем за страната. "Поне 37% от пребиваващите в Гърция бежанци са деца", каза гръцки депутат. Негова колежка от Босна и Херцеговина допълни тревожната картина с думите, че както сега съществуващото европейско законодателство, така и предлаганата от ЕК реформа не предвиждат почти нищо за децата бежанци. Тя предложи на Европейския парламент да излезе с инициатива за специални легални хуманитарни коридори за деца.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...