Menu
Max_Weber

Червени водорасли топят ледовете?

  • Публикувана в Свят

Ново проучване е на път да преобърне досегашните представи за ролята на някои видове водоросли в глобалното затопляне. Германски климатолози публикуваха данни, от които става ясно, че една от основните причини за интензивното топене на снежната покривка в Арктика са червените водорасли.

Тяхното размножаване е причина за оцветяване на покривката в тъмни цветове, които привличат слънчевите лъчи. Така температурата се повишава, твърдят изследователите. Те са наблюдавали явлението в продължение на няколко години, но научната общност до момента е подминавала проучванията им.

Цъфтежът на червените водоросли води до т.нар. "верижна реакция" - усилването на топенето на ледовете още повече ускорява растежа на водораслите, което на свой ред увеличава площта на по-тъмните участъци. Необходими са спешни мерки, за да се прекъсне тенденцията, която се усилва с всяка година, алармират германските учени.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...