Menu
Max_Weber

Добра новина! Озоновата дупка се затваря

  • Публикувана в Свят

Добра новина дойде от учени, изследващи състоянието на озоновия слой в атмосферата. Според тях, той е започнал да се възстановява, дупката намалява своя размер и се връща към нивата си от 2000-та година.

Към момента озоновата дупка е около 4 млн. кв. км., допълват изследователите. Те припомнят, че възстановяването е изключително бавно и се дължи най-вече на приетите ограничения за използване на редица вредни химикали.

Все още има много хлор в атмосферата, животът на химикала е между 50 и 100 години. Докато той бавно се разгражда, озоновият слой бавно се възстановява. Не очакваме пълно възстановяване преди 2060-та, но видяхме, че озоновата дупка не е толкова голяма колкото беше, заяви учен от екипа. Според него, сценарият с озоновия слой на атмосферата е модел за справяне с климатичните промени на планетата ни.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...