Menu
Max_Weber

Стиглиц за избягването на данъци: Нужен е глобален подход срещу потайността

  • Публикувана в Свят

Данъчната потайност трябва да бъде атакувана на глобално ниво, тъй като проблемът, разкрит в досиетата от Панама, е глобален, заяви  Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц пред анкетната комисия на Европейския парламент, разследваща избягването на данъци. Според него Европа има важна роля в тази борба, тъй като от САЩ не може да се очаква много: „Когато твоят (бъдещ) президент е главен укривател, е трудно да имаш увереност в посоката, в която ще поемем“.

След изтеклите разкрития от панамската правна кантора Мосак Фонсека правителството на Панама създаде комисия, която трябваше да излезе с препоръки за подобряване на прозрачността на финансовата и правната системи в страната. Стиглиц стана член на тази комисия, но по-късно подаде оставка, тъй като панамското правителство отказа да разкрие публично формулираните препоръки.

В изявлението си в Европейския парламент икономистът припомни, че Мосак Фонсека е само една от четирите големи правни кантори в Панама. „Тя дори се счита за една от по-малките от четирите фирми. Можете да си представите какво се случва в тези убежища на потайността“, заяви той.

Датският депутат Йепе Кофод (С&Д), който ще бъде сред съавторите на доклада на анкетната комисия на ЕП, попита как гледа проф. Стиглиц на идеята за глобална среща на високо равнище за борбата с избягването на данъци. „Мисля, че идеята е много добра“, отговори Нобеловият лауреат и добави: „Нужен е всеобхватен глобален подход с нулева толерантност към потайността. Това означава, че потайността трябва да бъде атакувана в глобален мащаб. Вярвам, че Европа сама може да има много съществено влияние“.

Другият съавтор на доклада на комисията Петър Йежек (АЛДЕ, Чехия) зададе въпрос за влиянието на резултатите от изборите в САЩ и британския референдум върху борбата срещу избягването на данъци. Според Стиглиц „убежищата на потайността“ далеч не са само в офшорни центрове, „те са и в Европа, и в САЩ“.

Той обаче изрази песимизъм за готовността на САЩ за борба с проблема. „По отношение на досиетата от Панама, американското правителство започна да прави нещо и направи нещо относно разкриването на реалните собственици на компании. Аз нямам надежди, че това ще продължи при новата администрация, тъй като той (Доналд Тръмп - бел. ред.) е укривател на данъци. Когато твоят президент е главен укривател, е трудно да имаш увереност в посоката, в която ще поемем. Ето защо е още по-важно Европа да поеме водачеството по въпроса.“

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...