Menu
Max_Weber

Железопътни превози: по-близо до единен пазар в Европа

  • Публикувана в Свят

Нови мерки за по-интегриран железопътен транспорт в ЕС и подобряване на конкурентоспособността на отрасъла ще бъдат обсъдени и гласувани в Европейския парламент.

Целта е да се отвори пазарът за компании от други страни от ЕС и да се направи пътуването с влак по-евтино и привлекателно.

Парламентът е готов да обсъди и гласува серия от административни и други мерки за подобряване на железопътния транспорт в ЕС като част от т.нар. "четвърти железопътен пакет", целящ да улесни достъпа на влаковете и железопътните компании до всички страни от ЕС.

Това би станало възможно чрез приемане на редица административни и технически мерки, които да осигурят по-лесен достъп на целия подвижен състав до националните железопътни мрежи. Също така ЕП желае да се облекчат правилата за достъп на дружества до обществени поръчки в сектора.

Според евродепутатите тези мерки ще доведат до по-големи инвестиции в железопътния сектор, подобряване на качеството на услугите и по-ниски цени за пътниците. Стимулирането на железопътния транспорт ще спомогне и за намаляване на вредните емисии в цяла Европа, тъй като модерните влакове замърсяват относително по-малко на един превозен пътник от други форми на сухопътен транспорт.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...