Menu
Max_Weber

Орхус и Пафос са Европейските столици на културата за 2017 г.

  • Публикувана в Свят

Градовете Орхус и Пафос са „Eвропейски столици на културата“ за 2017 година. Програма на Орхус ще започне официално на 21 януари, а тази на „Пафос 2017“ ще се състои на 28 януари.

Двата града предложиха програми, които представят тяхната вековна култура, като същевременно използват различни художествени форми за решаване на социално-икономическите проблеми, пред които е изправена Европа днес.

„Преосмисляне“ е централната тема на „Орхус 2017“. Датският град ще покаже как изкуствата, културата и творческият сектор могат да ни помогнат да преосмислим и оформим нашите основни социални, градски, културни и икономически модели на поведение и да намерим нови решения на общите предизвикателства. Викингска сага на покрива на сграда, изложба, разпръсната из целия град и по бреговата линия, световен творчески форум и международен детски литературен фестивал — това са само няколко от многобройните прояви, които ще послужат за мост към миналото с творчески идеи за настоящето и бъдещето.

Децата ще бъдат в центъра на тържествата по откриването на културната програма на град Орхус. Стотици деца от Централна Дания ще се съберат в Орхус, за да споделят своите мечти за бъдещето в поредица от събития, озаглавени „Земя на желания“. В нощта на церемонията по откриването впечатляващо шоу, изпълнено с блясък, викингски духове и небесни божества, ще отбележи началото на годината, през която градът ще бъде Европейска столица на културата.

„Свързване на континентите, мост между културите“ е лайтмотивът на стотиците прояви, организирани от „Пафос 2017“. Първият кипърски град със звание „Европейска столица на културата“ се възползва от своя опит в културното многообразие и от географската си близост с Близкия изток и Северна Африка, за да укрепи отношенията между държавите и културите. Пафос ще се превърне в огромна отворена сцена, „Фабрика под открито небе“, където хилядолетната традиция на провеждане на културния живот в открити пространства среща съвременните начини на творчество, мислене и живот.

Церемонията по откриването на „Пафос 2017“ е вдъхновена от една от темите на културната програма през годината: „митове и религия“.Митът за Пигмалион и Галатея, както и други разкази от историята на Пафос ще оживеят в уникален спектакъл от музика и танци. През почивните дни на откриването на 28 и 29 януари градът ще се превърне във фабрика под открито небе с многобройни спектакли и артистични представления.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...