Menu
Max_Weber

ЕК с нова инициатива за подобряване на здравето и безопасността на работниците

  • Публикувана в Свят

Европейската комисия започна нова инициатива, която цели да се намалят злополуките и професионалните заболявания. Успоредно с това ще се инвестира в здравословни и безопасни условия на труд, които да подобряват живота на хората.

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен заяви: „Днес представяме ясен план за действие за постигането на солидни здравословни и безопасни условия на труд през 21-ви век въз основа на ясни, актуални и ефективно прилагани на практика правила. Освен това изпълняваме и ангажимента си за борба с раковите заболявания, свързани с работата, като предприемаме мерки във връзка с експозицията на още седем канцерогенни вещества, което ще доведе до повишена защита на близо 4 милиона работници в Европа. Обединяваме усилията си с държавите членки и заинтересованите страни, за да осигурим здравословни и безопасни условия на труд за всички.“

През последните 25 години, а преди точно толкова години беше приета първата директива в тази сфера на равнище ЕС, Съюзът е на челно място във въвеждането на високи стандарти за защита на работниците срещу рискове за здравето и безопасността на работното място.

От 2008 г. насам броят на работниците, загинали при злополуки на работното място, е спаднал почти с една четвърт, а процентът на работниците от ЕС, които съобщават за най-малко един здравословен проблем, причинен или влошен от работата, е намалял с почти 10 %.
Въпреки това продължават да съществуват значими предизвикателства: според изчисленията близо 160 000 граждани на ЕС умират ежегодно от заболявания, свързани с работата им. Един от най-важните приоритети е да се запази здравето и безопасността на работниците на работното място чрез отстояване и актуализиране на високите европейски стандарти.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...