Menu
Max_Weber

Да извлечем поуки от историята: Европарламентът почита жертвите на Холокоста

  • Публикувана в Свят

Международният ден на възпоменание на жертвите на Холокоста бе отбелязан на церемония в ЕП в Брюксел на 25 януари в присъствието на депутати, представители на еврейските общности в Европа и други известни личности. Председателят на Парламента Антонио Таяни определи геноцида като „най-лошата трагедия в европейската история“ и посочи: „Възпоменанието не е само акт на отбелязване. Това е ключов процес, ако искаме да избегнем повторението на същите грешки“.

Г-н Таяни изрази безпокойство от продължаващите дори днес престъпления, породени от омраза спрямо евреите, и от намаляващия брой на евреите в Европа. Той подчерта, че „възпоменанието на ужасните грешки на миналото ни дава възможност да си припомним, че Европа винаги е била способна да си извлече поуки от историята, за да създаде бъдеще, основано на свободата, демокрацията и уважението на човешкото достойнство“.

Председателят на Европейския еврейски конгрес д-р Моше Кантор заяви: „Ние, европейските евреи, искаме да останем в Европа и да останем лоялни на нея, както винаги сме били. Разчитаме Европа да покаже своята лоялност към нас, лоялност към идеята, че евреите имат бъдеще тук в Европа.“

Беате Кларсфелд, която се е занимавала с разследвания на престъпленията на нацисти и е помагала за изправянето им пред правосъдието, описа трансформацията на Германия в годините след Холокоста в „нова нация, нова страна, нова душа“. Г-жа Кларсфелд, която сега е посланик на ЮНЕСКО относно обучението за Холокоста, отправи предупреждение за появата на расизъм и ксенофобия в реакциите към миграционната криза. „Всеки от нас трябва да остане бдителен и да покаже обществен ангажимент“, призова тя.

Сред гостите на церемонията бяха бившият британски премиер Тони Блеър, който председателства Европейския съвет за толерантност и помирение, и руският филмов режисьор Андрей Кончаловски, който получи медал за работата си, насочена срещу екстремизма и нетолерантността.

През 40-те години на ХХ век нацистка Германия систематично убива шест милиона евреи, както и хора от други етнически, политически и социални групи. Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста се отбелязва на 27 януари, тъй като на този ден през 1945 г. съветските войски освобождават нацисткия лагер на смъртта Аушвиц.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...