Menu
Max_Weber

Край на таксите за роуминг! Вижте новите цени

  • Публикувана в Свят

Преговарящи от страна на Европейския парламент и Съвета се споразумяха за максималните цени на едро за роуминг. Те са значително по-ниски от предложените от Европейската комисия. Тези цени определят колко максимално могат да се таксуват помежду си телекомуникационните оператори за използване на мрежите им за осъществяване на трансгранични разговори в „роуминг“.

Мобилните такси за роуминг за потребителите в ЕС ще бъдат премахнати на 15 юни 2017 г., което позволява обаждания и трансфер на данни от друга държава членка на ЕС на същата цена, както у дома.

Докладчикът Миапетра Кумпула-Натри каза: „Хората в целия ЕС очакваха от нас да сложим край на таксите за роуминг през юни 2017 г. Сега преговорите са осъществени и можем да постигнем това, което обещахме. Подобно на потребителските организации в цяла Европа ние също считаме това за голяма победа за европейските потребители“.

„Договорените максимални цени осигуряват покритие на разходите за ефективните оператори в цяла Европа, но са достатъчно ниски, за да се поддържа конкуренцията на европейските телекомуникационни пазари“, добави тя.

"Потребителите ще продължат да се възползват от конкуренцията на пазарите и ще могат да използват повече данни при роуминг, отколкото при първоначалното предложение на Комисията. Бих искала да благодаря на политическите групи и на държавите членки за конструктивното сътрудничество и гъвкавост“, заключи тя.

Парламентът и Съветът се споразумяха за следните максимални цени:

- 0,032 евро за гласово обаждане, вместо предложеното 0,04 евро,
- постепенно намаляващ ценови праг от 7,75 евро (15.06.2017 г.) до 6 евро (01.01.2018 г.),  4,5 евро (01.01.2019 г.), 3,5 евро (01.01.2020 г.), 3 евро (01.01.2021 г.), 2,5 евро (01.01.2022) за GB вместо 0,0085 евро за MB (или 8,5 евро за GB), и
- 0,01 евро за текстови съобщения според предложеното от Комисията.

Тази сделка е необходима стъпка към пълното премахване на таксите за роуминг, което ще даде възможност на потребителите да използват своите мобилни телефони в други държави от ЕС точно така, както го правят у дома, без да плащат допълнителни такси.

Цените за роуминг на едро косвено влияят върху крайните сметки на потребителите. Договорените максимални цени ще дадат възможност на телекомуникационните оператори да предлагат роуминг услуги на своите клиенти без никакви допълнителни такси над цените на пазара у дома.

По-голям трансфер на данни

По-ниските ценови тавани за трансфер на данни ще дадат възможност на потребителите в ЕС да получат достъп до повече аудио-визуално съдържание, когато пътуват от една страна в друга. Това също може да отвори пазарите за малки и съществуващи телекомуникационни оператори.

Следващи стъпки

Преди да влезе в сила споразумението трябва да бъде официално одобрено от Комисията на ЕП по промишленост, Европейския парламент и националните министри.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...