Menu
Max_Weber

Необичаен гост в Европарламента!

  • Публикувана в Свят

Роботи бяха специални гости на семинара на Европейския парламент, посветен на създаването на европейски правила за употребата им. Докладът ще бъде гласуван на пленарното заседание на 15 февруари, а авторката му Мади Делво (С&Д, Люксембург) отговори на въпроси по темата.

Документът, по който депутатите ще гласуват в Страсбург, се отнася за използването на роботи за граждански цели - например, дронове, медицински уреди и домашни роботи. Той приканва Европейската комисия да излезе със законодателно предложение, което да регламентира употребата им и да даде отговор на въпроси като например кой трябва да носи отговорност, ако човек бъде наранен от робот.

Повечето въпроси към г-жа Делво бяха свързани с неприкосновеността на личния живот, опасността да бъдем заменени от роботи на работното място, законовите права на роботите и възможностите за злоупотреба с технологията.

„Свидетели сме на това как технологиите се променят много бързо, роботите са вече на пазара, затова е нужно да призовем Европейската комисия за създаване на регулации по темата“, заяви г-жа Делво. По въпроса с работните места тя сподели, че „ще има промяна на трудовия пазар“ и че е нужно да се набляга на обучение през целия живот, за да могат хората да бъдат подготвени към променящата се среда. "Това законодателство има за цел да направи по-добър живота на хората, а не на роботите", подчерта тя.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...