Menu
Max_Weber

Борба с речта на омразата в интернет. Какво се случи за една година?

  • Публикувана в Свят

Преди една година Европейската комисия и четири основни платформи на социални медии оповестиха кодекс на поведение за противодействие на незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза.

Той се състоеше в серия от ангажименти, поети от Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft, за борба с разпространението на подобно съдържание в Европа. Според оценката, извършена от неправителствени организации и публични органи в 24 държави членки, която беше публикувана на първата годишнина от създаването на кодекса за поведение, дружествата са постигнали значителен напредък в последващите действия по поетите ангажименти.

Андрус Ансип, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за цифровия единен пазар, приветства напредъка: „Работата в тясно сътрудничество с частния сектор и гражданското общество с цел справяне с незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза, дава резултати и ние ще удвоим общите си усилия. В момента работим, за да осигурим по-тясна координация между различните инициативи и форуми, чието начало поставихме заедно с онлайн платформите. Ще внесем също повече яснота относно процедурите по уведомяване и по предприемане на действия за отстраняване на незаконното съдържание по ефективен начин, като в същото време защитаваме свободата на словото, която е от съществено значение.“

Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: „Резултатите от нашата втора оценка на кодекса за поведение са окуражаващи. Дружествата вече премахват два пъти повече незаконни изказвания, пораждащи омраза, и с по-голяма бързина отколкото преди шест месеца. Това е важна стъпка в правилната посока и показва, че подходът на саморегулиране може да функционира, ако всички участници дадат своя принос. В същото време дружествата носят голяма отговорност и трябва да постигнат допълнителен напредък, за да изпълнят всички свои ангажименти. За мен е важно също, че ИТ дружествата предоставят обратна информация на лицата, които уведомяват за случаи на незаконни изказвания, пораждащи омраза."

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...