Menu
Max_Weber

Интернет от ново поколение: 5G

  • Публикувана в Свят

Появата на коли, които си обменят информация, за да избегнат пътни произшествия, и извършването на медицински операции от другия край на света скоро могат да станат реалност благодарение на новото пето поколение мобилен интернет 5G. То обещава висока скорост и кратко време за реакция, но изисква сериозни инвестиции и подкрепа от властите. Европейският парламент вече подкрепи план от действия за въвеждането на 5G навсякъде в ЕС, като акцентира върху нуждата от координация.

Докладчикът на ЕП Михал Бони (ЕНП, Полша) подчерта, че страните в ЕС трябва да създадат условия за инвестиции в технологията. „Необходими са опростяване на правната рамка, гъвкави модели за съвместно инвестиране и дългосрочна яснота“.

Европарламентът подчерта, че определянето на радиочестоти за 5G навреме и по организиран начин ще помогне да се избегне фрагментиране на пазара. При въвеждането на 4G се получиха забавяния поради липсата на координация в ЕС, припомниха депутатите.

ЕС е заделил 700 млн. евро за разгръщане на технологията чрез схема за публично-частно партньорство, стартирала през 2013 г. Очаква се към тези средства да се добави частно финансиране, за да достигне общият бюджет до 3,5 млрд. евро до 2025 г.

Според Комисията осъществяването на плана за действия за 5G може да създаде два милиона работни места. Планът предвижда стартирането на 5G търговски услуги до 2020 г., а покритието трябва да обхване всички градски зони и основни пътни артерии до 2025 г.

Европарламентът ще гласува през юли нови правила, които ще направят инвестициите в мрежи по-привлекателни за компаниите. Те ще включват уеднаквяване на стандартите за използване на радиочестотите и налагането на минимален срок на лицензите от 25 години.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...