Menu
Max_Weber

ЕС и защитата срещу търговския дъмпинг

  • Публикувана в Свят

Понякога чуждестранни компании, които искат да навлязат на европейския пазар, продават своите стоки на необичайно ниски цени - дори под нивото на цените на своя местен пазар. Тази практика накърнява интересите на европейските производители и може да се дължи на липса на конкуренция на пазара, от който идва стоката, държавна подкрепа за производството или пълно незачитане на международни трудови или екологични стандарти.

За да се защити от внос на крайно ниско цени, ЕС има право да налага специални анти-дъмпингови мита. Парламентарната комисия по търговия гласува за обновяване на правилата, които определят кога и как се налагат тези мита. Целта на измененията е да отразят по-добре съществуващите реалности в международната търговия, включително търговските условия между Китай и останалия свят.

„Не става въпрос за протекционизъм, а за инструмент, който в основата си приема нуждата от свободна пазарна конкуренция, но също така отчита необходимостта от по-справедливи условия“, заяви авторът на доклада на ЕП Салваторе Чику (ЕНП, Италия).

Китай е вторият по големина търговски партньор за ЕС след САЩ, а Европейският съюз е най-големият търговски партньор за Китай.

ЕС в момента прилага 40 мерки срещу дъмпинг и субсидии за различни видове стоманени изделия, като най-голяма част от тях засягат внос от Китай.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...