Menu
Max_Weber

Заместник-министър Нина Найденова: Нешка Робева е спортната икона на 20 век

  • Публикувана в Спорт

„Нешка Робева e спортната икона на 20 век“, това заяви заместник-министърът на младежта и спорта Нина Найденова, която участва в церемонията по удостояването на именитата българска гимнастичка и треньорка Нешка Робева с императорския „Орден на изгряващото слънце, златни лъчи с розетка“ в посолството на Япония в България.

Японският посланик у нас Н.Пр. Такаши Коидзуми връчи почетната грамота и високото отличие на Нешка Робева за приноса й към развитието на художествената гимнастика в Япония и на японско-българските отношения.

„От 1979 година до днес г-жа Нешка Робева приема в България около 1000 японски състезатели и треньори, част от които стават шампиони и треньори на японския национален тим по художествена гимнастика и по този начин допринася за развитието на японската художествена гимнастика“, заяви по време на церемонията Н.Пр. Такаши Коидзуми. По думите му тя е изпращала също български състезателки и треньорки в Япония и така е насърчавала през годините японско-българските отношения.

Нина Найденова поздрави Нешка Робева за високото отличие, с което японското правителство удостоява легендарната българска треньорка като признание за изключителните й заслуги и изрази убедеността си, че взаимоотношенията между Япония и България ще се задълбочават и разширяват и в бъдеще.

„Обществото ни цени високо Вашата забележителна отдаденост на художествената гимнастика, безусловната Ви любов към спорта и треньорската работа и неоценимия Ви принос към създаването на цяло поколение златни български гимнастички. Вашето име буди уважение и респект с многогодишния Ви труд, отдаден на успешната подготовка и представянето на нашите гимнастички на големите спортни форуми, донесли на България близо 300 медала. Бъдете здрава и нека още дълги години напред да сте пример за любов към спорта, за висок професионализъм и всеотдайност към работата и хората“, с тези думи заместник-министър Найденова се обърна към Неша Робева.

Според Найденова този орден е изключително висока оценка не само за Нешка Робева, но и за българския спорт.

Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева също поздрави своята именита треньорка, като заяви, че за нея тя е императорът на българската художествена гимнастика.

Нешка Робева получи и специален подарък от името на Японската федерация по гимнастика, който беше връчен от нейния генерален секретар Мори Ватанабе, пристигнал в България специално за церемонията.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...