Menu
Max_Weber

Европа ще защитава депозитите?

Европейският съюз е постигнал значителен напредък към изграждането на банков съюз, но ние все още се нуждаем от единна схема за гарантиране на влоговете, заявява Роберто Гуалтиери преди пленарния дебат за осъществения прогрес през 2015 г. Евродепутатите ще обсъдят въпроса и ще гласуват доклад, който той подготви.

„Това, което вече е постигнато, е много значимо“, заявява Гуалтиери. През септември 2013 г. депутатите одобриха поставянето на най-големите банки в Европа под надзора на Европейската централна банка, а през 2014 г. приеха единни правила за подхода към банки, изпаднали в тежка криза.

Следващата стъпка трябва да бъде единна схема за гарантиране на депозитите, която предлага европейска защита на депозитите до 100 000 евро. Това би следвало да „даде много по-голяма правдоподобност на тавана от 100 000 евро“, посочва г-н Гуалтиери и изтъква, че Европейската комисия вече е излязла със законодателно предложение.

Според него разработването на други мерки за намаляване на банковите рискове не трябва да води до забавяне на схемата за депозитите: „Идеята, че първо трябва да приложим мерки за намаляване на риска и чак след това да създадем единна схема за гарантиране на депозитите е несъстоятелна и неприемлива. Трябва да работим успоредно и върху двете неща“, посочва депутатът.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...